Avoinna kesällä 2022
Suojeluskunta- ja Lottamuseo

On avattu vuonna 2003 Ristijärven vanhimmassa koulurakennuksessa, joka tunnetaan Katvelan nimellä. Paikallista historiaa henkivä rakennus on peräisin vuodelta 1896. Pihapiirissä sijaitsee myös Uutela, jonka edestä Ristijärven suojeluskuntalaiset lähtivät talvisotaan ja joka sota-aikana toimi sotasairaalana.

Ristijärven suojeluskunta- ja lottatyöstä kertova näyttely tuo esiin maamme itsenäistymisen ajan, suojeluskunta- ja lottatyön sekä sotilaspoika- ja pikkulottatyön paikallisesta näkökulmasta. Esillä on runsaasti aihepiiriin liittyvää alkuperäistä esineistöä, valokuvia ja asiakirjoja.
Näyttely kertoo ristijärveläisten erityisen voimakkaasta isänmaalli-
suudesta ja velvollisuudentunnosta. Se on kunnianosoitus meneille polville ja muistuttaa meitä nykyihmisiä siitä, etteivät rauha ja vapaus ole olleet itsestäänselvyys. Ne ovat vaatineet paljon ponnisteluja ja myös kalliita uhreja, joita ei ole syytä unohtaa.
Ristijärvellä urheilu sai erityisen sijan suojeluskuntatyössä. Näyt-
telyssä on esillä lukuisia kiertopalkintoja ja henkilökohtaisia palkintoja kunniakirjoineen sekä muuta urheiluun liittyvää esineistöä.

Koulumuseo
Katvelassa sijaitsee myös 1950-luvun museoluokka. Koulu keskellä kylää. Ristijärven ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa 1896 juuri valmistuneessa koulutalossa. Museoluokka on sisustettu 50-luvulle tyypillisellä käsityöluokan välineistöllä. Luokassa kerrotaan tekstien ja kuvien avulla myös pitäjän
koko koululaitoksen historiasta.
Käsityömyyntinäyttely

Käsityömyymälässä on myynnissä mm. lahja- ja tuliaisesineiksi sopivia töitä sekä lottatuotteita.

Takaisin Virtaalaan

Katvela
Kirkkotie 5
88400 Ristijärvi
Yhteystiedot